Om Hållbarhetsveckan

Med Hållbarhetsveckan vill vi tillsammans med föreningar, kommuner, företag och övriga intresserade skapa en evenemangsvecka där alla goda exempel på hållbarhetsarbete som görs på landsbygden lyfts fram.

Kom med!

  1. Fundera ut vad ni kan arrangera som tangerar social, ekonomisk eller ekologisk hållbarhet
  2. Planera er aktivitet för Hållbarhetsveckan⁣
  3. Tänk över samarbetsparter och målgrupp⁣
  4. Boka eventuella föreläsare och utrymmen⁣
  5. Registrera aktiviteten på hallbarhetsveckan.fi ⁣
  • Det är kostnadsfritt att delta (kostnader för egna programpunkter står ni som arrangör för)⁣
  • ⁣Er aktivitet marknadsförs i en större helhet med andra hållbara aktiviteter⁣, men planera in om ni behöver sätta in insatser för att nå er specifika målgrupp.
  • Ingen aktivitet är för liten.

Hållbarhetsveckan ska vara en arena där organisationers hållbarhetsarbete synliggörs och öppna upp för diskussion kring hållbarhetsfrågor i regionen. Hållbarhetsveckan är en årligen återkommande evenemangsvecka och äger rum v.39. 

Aktiviteterna som ordnas under veckan kan vara inom ekologisk, social eller ekonomisk hållbarhet, och kan till exempel vara i form av verkstäder, föreläsningar, temadagar eller öppet husevenemang. Evenemangen under Hållbarhetsveckan kan ordnas av kommuner, skolor, företag eller föreningar.

Landsbygdspolitiska nätverket – Hållbarhetsveckan landsbygden som vägvisare

Nätverket Hållbarhetsveckan – landsbygden som vägvisare tillämpar landsbygdspolitik i praktiken. Med nätverksprojektet vill man lyfta fram landsbygdens möjligheter och nya innovationer för ett hållbart levnadssätt. Nätverksprojektet fungerar som arbetsredskap för att synliggöra landsbygdens föregångare och dessutom inspirerar nätverket olika branschers aktörer, arbetsgrupper och speciellt unga till handlingar för en mer hållbar framtid.

Med hjälp av Hållbarhetsveckan – konceptet tar man fram praktiska gärningar. I Österbotten, där Hållbarhetsveckan startade, har evenemangsveckan engagerat ett stort antal deltagande aktörer inom olika branscher och sektorer.

Finlands Byar rf fungerar som projektets samarbetskumpan och bidrar med ett brett nätverk av landsbygdsaktörer för verksamheten. Sex regionala byaföreningar har valts ut för att förverkliga Hållbarhetsveckan som arbetsredskap och lyfta fram utförda åtgärder och praktiska gärningar på landsbygden, samt stärka landsbygdens aktörer som en del i en hållbar övergång. Delaktighet och gemenskap är viktigt och en del av Hållbarhetsveckans grundidé.

Hållbarhetsveckan kommer att hållas, förutom i Österbotten, även i Kajanaland, Kymmenedalen, Birkaland, Satakunta, Nyland och Egentliga Finland.

Nätverksprojektet förverkligas av Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF), Finlands Byar rf och Åbo Akademi.

Nätverket Hållbarhetsveckan – landsbygden som vägvisare lyder under landsbygdspolitiska rådet MANE och svarar inom temats ramar för landsbygdspolitikens utveckling och främjandet av landsbygdspolitiska helhetsprogrammet. Landsbygdspolitiska nätverkens verksamhet finansieras via landsbygdspolitiska rådets resurser för nationell forskning- och utveckling på landsbygden.

Bakgrund

Hållbarhetsveckan landade i Finland och Österbotten 2019 och koordineras av Finlands svenska 4H. Projektets mål förblir det samma, att synliggöra och stärka aktörer som satsar hållbart och att ge möjlighet för aktörerna till nätverkande. Vi ville också lyfta upp och synliggöra temat hållbarhet och goda exempel på hållbart agerande för en bredare allmänhet i Österbotten och så sprida information och goda exempel för flera aktörer att påbörja sitt hållbarhetsarbete.

Projektet finansierades med medel ur Europeiska jordbruksfonden via Aktion Österbotten samt med bidrag av Svenska kulturfonden, Ossian och Betsy Schaumans Österbottniska jordbruksfond och Svenska Österbottens kulturfond, med medel från syskonen Hintz fond.

Back to top of page